spring naar de inhoud spring naar de navigatie

Mindfulness voor kinderen en jongeren

De kindertraining komt vanuit de methode ‘Aandacht werkt!’ van Eline Snel, directeur van de Academie voor Mindful Teaching. De kindertraining is geschikt voor kinderen van 4-12 jaar met en zonder diagnose. Als kinderen klachten hebben, zoals pijn of lichamelijke klachten, angst of somberheidsklachten zijn ze welkom, maar zonder specifieke klachten zijn ze net zo welkom! In de training leren ze, samen met andere kinderen, o.a. om ‘een hoofd vol gedachten’ tot rust te brengen, hoe je met allerlei emoties om kunt gaan zonder er helemaal door meegesleept te worden of te negeren en te vertrouwen op de kwaliteiten in zichzelf. De lessen bestaan uit meditatie, bewegingsoefeningen en andere oefeningen zoals bijvoorbeeld proef/voel/ruik/kijkoefeningen. Vaak wordt ook een tekenopdracht gegeven, bijvoorbeeld: ‘teken je weerbericht’ naar aanleiding van gevoelens op dat moment. Om de kinderen op hun eigen niveau te kunnen begeleiden zijn er vier leeftijdscategorieën (4-7 jaar; 7-12 jaar; 12-14 jaar en vanaf 15 jaar).

In de Mindfulnesstraining voor jongeren (12-14 jaar; vanaf 15 jaar) leer je aandachtig te zijn en te focussen op dingen die er op dat moment bewust toe doen. Je oefent met het vergroten van concentratie en geheugen, met het leren aanwezig te zijn in het NU, zodat je minder in het verleden en toekomst bent met je gedachten. Je leert het benoemen en begrijpen en soms gewoon accepteren van allerlei emoties en gedachteprocessen, zoals angst, woede, verdriet en piekeren. Het helpt je zelfvertrouwen vergroten, door het leren loslaten van oordelen over de eigen gedachten en emoties. Je leert aardiger te zijn voor jezelf en anderen. De lessen bestaan uit meditatie, bewegingsoefeningen en elementen uit de compassietraining.

Het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme (september 2012) publiceerde een onderzoek naar de effecten van ‘Aandacht werkt!’ op kinderen met een autistische stoornis. Auteurs van het artikel zijn H.R. Nanninga en B.B. Sizoo. Hun conclusie: er zijn significant minder stemmingswisselingen: hetzelfde geldt voor angstklachten.

certificaat-sandra-den-hollander