spring naar de inhoud spring naar de navigatie

6 september 2020

Hoe EFT (emotional focused therapy) je relatie hechter maakt

Ook als je onveilig gehecht bent

 

Vandaag ga ik, of eigenlijk wij (mijn man is er vandaag ook bij) richting het mooie plaatsje Vught. De afgelopen tijd ben ik wat vaker onaardig tegen hem, zeg maar gerust dagelijks flink geïrriteerd. De afspraak met Sandra den Hollander komt dan ook als geroepen. Een man die op dagelijkse basis verbaal gecastreerd wordt door zijn vrouw, mist de potentie het beste uit zichzelf en uit zijn relatie te halen. Om nog maar te zwijgen over het schuldgevoel vanwege het feit dat ik de rol van de kenau met verve speel.

De praktijk van Sandra is gevestigd in een oud Franciscaner (zuster)klooster op de bovenste verdieping. De 2 trappen naar boven zorgen er dan ook mede voor dat ik blij ben dat ik op één van de gemakkelijke stoelen in de knusse zolderkamer plaats kan nemen. Voorafgaand aan deze sessie hebben we Sandra beide al gesproken. Naar aanleiding van een flinke vragenlijst en persoonlijk individueel gesprek heeft ze onder andere onze hechtingsstijlen in kaart gebracht.

De van oorsprong strafrechtjurist komt op me over als een intelligente (ook emotioneel intelligente) vrouw die goed kan luisteren en doorvragen. Ze stelt de juiste vragen waardoor ik bij mezelf te rade moet gaan en vooral mag voelen wat er omhoog komt en leeft in mij. Ik voel me veilig bij haar in de praktijk omdat ze begripvol is maar ook liefdevol streng kan zijn wanneer nodig.

“Hoe zitten jullie er bij”? Deze eerste vraag roept bij mij een mengeling van gevoelens op. Aan de ene kant ben ik blij dat we na al dat voorwerk aan de slag kunnen. Aan de andere kant vind ik het ook spannend. Er spookt namelijk al de hele week een vraag door mijn hoofd; wanneer is een onveilige hechtingsstijl oorzaak van ruis op de verbinding tussen jou en je partner en wanneer moet je kunnen concluderen dat een relatie tussen partners misschien gewoon niet werkt? Vanuit deze vraag werkt Sandra samen met ons aan inzicht maar vooral aan verbondenheid. Ze creëert ruimte voor ons om uit te spreken wat er in ons omgaat. En dan vooral welke emoties er onder liggen. Onder mijn gevoel, van er alleen voor staan, ligt eigenlijk een angst dat hij bij me weg zal gaan. Het uitspreken van mijn angst, zorgt bij hem dan weer voor een stuk meer begrip dan de gebruikelijke aanklacht dat hij er niet voor me is.

Als ik door mijn emoties en angst voor kwetsbaarheid last krijg van stress, stelt ze voor om een meditatie te doen. Zo kan ik weer zakken in mijn lijf en gevoel. Dat rust nemen om te voelen is ook een tip die we mogen gaan inzetten wanneer we thuis in een ruzie zitten en in oude patronen vervallen. Aan het einde van deze sessie hebben we meer begrip voor elkaar gekregen. We hebben meer inzicht in elkaar gekregen én in de patronen die we herhalen. Patronen die weinig te maken hebben met het heden maar over oude trauma’s gaan. Ik kijk met frisse blik en waardering naar mijn lieve en mooie man en voel me ook door hem gezien en geliefd. Met één sessie zijn natuurlijk niet alle problemen als bij toverslag verdwenen maar we hebben samen weer een stapje in de goede richting gezet van ons leven samen.

Terug naar het nieuwsberichten archief